Читалище "Никола Йонков Вапцаров - 1908"

Работно време

  • Понеделник|Вторник|Сряда|Четвъртък|Петък
    08.00 - 17.00

Координати

Бърза връзка

Информация

На 1 януари 1908 г. е запазен факелът на народното читалище в Червен бряг, на което основателите дават името „Просвета”, а през 1954 г. се преименуват на НЧ „Никола Йонков Вапцаров”. 

Мисията на читалището е да създава, опазва и разпространява духовните ценности да развива творческите способности и да задоволява културните потребности на хората от гр. Червен бряг. 

През 1976 г. се създава първия танцов състав към читалището. 

Забележителна е и дългогодишната биография на фолклорния танцов състав с многобройните му творчески изяви на републикански и международни фолклорни фестивали (Франция, Русия и др.) 

Библиотеката към читалището е най-голямата в общината, с наличен книжен фонд над 45 000 тома. 

През 2008 година НЧ „Н.Й.Вапцаров” отбеляза 100 – годишен юбилей. 

В момента НЧ „Н.Й.Вапцаров” разполага с: фолклорно трио „Феникс”. Духов оркестър, детска вокална група, фолклорен танцов състав, клас по народно пеене и музикална школа. 

Групите са едни от основните и активни участници във всички местни прояви – традиционните събори и ежегодния Есенен панаир, различни празници, залегнали в културния календар на Община Червен бряг, както и общински прегледи на народното творчество. Многобройни са наградите от национални и международни фестивали и конкурси. 

Председател на читалището е Иванка Димитрова Велкова.


Галерия