Часът на Земята

На 27 март  отбелязваме „Часът на Земята“

https://www.pomorie.bg/new/wp-content/uploads/2021/03/unnamed-300x214.jpg„Часът на Земята“ е най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата.

Тази пролет тя ще стане факт за 14-а поредна година в над 7000 града от 180 държави.

„Часът на Земята“ ще се проведе на 27 март 2021 г., събота, от 20.30 ч. до 21.30 ч., когато милиони хора по света ще изключат символично осветлението в домовете си за един час, отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

 Община Червен бряг подкрепя кампанията на международната природозащитна организация WWF за опазване на природата, която тази година е посветена на връзката между човека и животните.

 Фокусът тази година е върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме   изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова „Часът на Земята“ в България ще обърне специално внимание на   грижата   за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

Как WWF опазва мечките в България?

1. Ако няма гори, няма да има и мечки, затова опазването на местообитанията им от изсичане е от ключово значение. WWF работи за опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса.

2. Престъпленията срещу природата са четвъртата най-доходоносна криминална дейност в света, генерираща приходи от 280 млрд. долара годишно. Затова WWF прави всичко възможно закононарушения като незаконни сечи и бракониерство да бъдат установявани навреме, а виновните да получават адекватни санкции.

3. WWF започва работа с местните общности, за да търси решения за дългосрочно предотвратяване на конфликта между хората и мечките. Така и Спасителният мечешки отряд ще може да се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.

Всеки може да се присъедини към инициативата и да помогне за опазването на този застрашен вид, като посети специалната страница на WWF wwf.bg/koleda и стане закрилник на мече.

 

Послания за планетата и мечките - видео

 

 

 

25.03.2021 12:29