В ЧЕРВЕН БРЯГ ПОЧЕТОХА НЕБЕСНИЯ СИ ЗАКРИЛНИК – СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ

 

В ЧЕРВЕН БРЯГ ПОЧЕТОХА НЕБЕСНИЯ СИ ЗАКРИЛНИК – СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ
 
С традиционен оброк в Червен бряг бе почетен Свети пророк Илия. Заради епидемичната обстановка ритуалът тази година се състоя в двора на местния храм „Св. Софроний Врачански”.
Отец Красимир Лазаров освети курбана и отправи молитва за здраве и благоденствие на хората от този край.
„Нека Свети Илия ни носи здраве и берекет” - с тези думи се обърна към присъстващите кметът на Общината д-р Цветан Костадинов.
Той спомни приноса на Общинската организация на БЗНС в Червен бряг, която беше инициатор за възстановяване на оброка в средата на миналия век.
„Ние с удоволствие се включихме в организацията на този празник, защото традициите трябва да се зачитат, християнските – още повече” – подчерта д-р Костадинов. Кметът се обърна с благодарност към дарителите, включили се в организацията на празника.
Над 500 човека имаха възможността да вкусят от курбана, даден в чест на небесния закрилник на Червен бряг. Освен на дошлите в двора на Храма, служители от Общината разнесоха по домовете от курбан чорбата на всички потребители на социалните услуги в Червен бряг, както и на потребителите на Домашния социален патронаж.
Извършван в местността „Езерото”, оброкът заемал важно място в духовния живот на старите червенобрежани още от края на 19 век. Ритуалът се обявявал като знак на благодарност за животворната течност, която извира от езерото. В средата на 20 в. тази традиция е прекъсната, за да бъде възобновена през 2000 г. от едни от най-ревностните пазители на българщината – Земеделците. От тогава в м. „Езерото”, край оброчния камък, се събират жители и гости на града. Хората в Червен бряг вярват, че Свети Илия пази града от градушки и водни стихии, защото се почита като повелител на небесните стихии - господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете.
С тази надежда и сега се отдаде дължимото на Светеца и в негова чест бе даден този курбан.